Bezpečně v online prostředí

Přednáška odborníků z Národního úřadu pro kybernetickou i informační bezpečnost
Bezpečně v online prostředí

Ve čtvrtek 16. května nás navštívili specialisté z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a učili nás plavat; ne ve vodě, ale na netu. Míra nebezpečí utonutí je vysoká v obou případech, jen internet přináší rizika překvapivá a zrádnější než vodní víry, jak jsme se přesvědčili. Každopádně jde o život, ten náš.

Přednáška začala tématem závadového chování na internetu s návazností na trestní zákon. Na praktických ukázkách jsme se dozvěděli o úskalích netholismu, kyberšikaně, kybergroomingu, phishingu apod. Nezůstalo jen u zdviženého prstu, ale podobně jako v kurzu sebeobrany jsme získali praktické rady, jak se bránit a na koho se obrátit. Specialisté nás rovněž upozornili na digitální stopy, které za sebou nenávratně zanecháváme v online prostředí a jak se nám závadný obsah vylovený šikovnými personalisty z archívu může vymstít při hledání zaměstnání.

Nechyběla ukázka slovníkového útoku a návod na vytvoření silného hesla. Povídali jsme si o fake news, syndromu FoMO a v průběžné živé diskusi přišla řeč i na mnoho dalších témat, např. na nový dokument Víta Klusáka V síti, který se zabývá internetovým zneužíváním dětí a plynule tak navazuje na filmy Seznam se bezpečně!, Na hory a na aktivity pořadu Černota. Na závěr již jen připomenutí blížící se premiéry filmu Braňa Holička Maturant, který popisuje příběh chlapce, jež se izoluje od svého okolí a stále více se uzavírá do světa virtuální komunikace.

Další akce, která měla šťávu a byla cílená na terč!

Studentky 1.B

 

 

Přidáno 19. 5. 2019, autor: Martin Viktora

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Zřizovatel:
Kraj Vysočina
Získali jsme:
eSafety
eBezpečná škola
Podpořil Kraj Vysočina
Partneři školy:
Uč se v mládí
Cech obkladačů
Zemědělská Pôdohospodárska škola
Cech topenářů a instalatérů
Cech pokrývačů a tesařů
Agroportal
Agrojournal

Vážený návštěvníku, na webu cza-hu.cz používáme soubory cookies. Prohlížením tohoto webu souhlasíte s využíváním těchto souborů.