Příběhy našich sousedů

Videoreportáž věnovaná osobnosti naší školy, panu Františku Randovi
Příběhy našich sousedů

Studenti prvního ročníku Tomáš Kos, Jan Řehoř, Václav Šustr, Aleš Sůva a Matěj Novák se pod vedením paní učitelky Marie Jarošové zapojili do dalšího ročníku projektu Příběhy našich sousedů.

Projekt zaštiťuje společnost Post Bellum a je určen pro žáky základních a středních škol. Ti mají za úkol vyhledat pamětníka a na základě jeho vzpomínek vytvořit rozhlasovou, televizní či psanou reportáž, nebo nakreslit komiks.

Náš tým formou videoreportáže zdokumentoval příběh významné osobnosti historie naší školy. Bývalý ředitel František Randa zavzpomínal na dětství za druhé světové války v obci Záhoří a studium agronomické fakulty Vysoké školy zemědělské v Praze, během něhož získal kromě odborných znalostí i dovednosti dělostřelecké. Podstatná část reportáže je věnována jeho celoživotní lásce k zemědělství a působení na naší škole, kde se zasloužil o zavedení čtyřletého maturitního studia. Učitelské povolání musel opustit po roce 1968, kdy mu bylo prověrkovou komisí vyčítáno hlavně to, že se dostatečně nesnažil zabránit založení jezdeckého oddílu. Sám o tom říká: „Byl jsem poslán do praxe, jak se říkalo, takže jsem místo učitele rostlinné výroby musel dělat agronoma, nejdříve v Petrovicích, potom v Želivě. A to dvacet let. Ze školy byli vyloučeni i další kolegové.“

Výsledky práce ostatních humpoleckých týmů si může prohlédnout zde.

Přidáno 1. 6. 2024, autor: Martin Viktora

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Zřizovatel:
Kraj Vysočina
Získali jsme: