S Erasmem opět ve Francii
Na otázku, jestli chce jet na stáž do Francie, by málokterý student odpověděl ne. Tak jsme se ve středu 27. 3. vydali za novými zkušenostmi a zážitky.
Do Francie jsme přijeli v odpoledních hodinách do partnerské školy v Le Breuil-sur-Couze, kde nás mile přivítali a na noc ubytovali. Druhý den na nás čekal odvoz na farmy a seznámení s farmáři. Učitelé nás vysadili na farmách vzdálených zhruba 60 km od sebe, kde jsme strávili měsíční stáž ve spolupráci se zkušenými lidmi. Stáž byla příjemně naučná. V porovnání s Českou republikou bylo zvláštní vidět pastviny v neobvykle prudkých svazích.
Já, Dominik, jsem byl na farmě v malé vesničce Noilhat poblíž mesta Tauves. Farma se zabývá chovem dojného skotu plemena holštýn, kterých měli okolo 150 kusů. Vlastnili necelých 100 ha půdy, převážně v režimu trvalých travních porostů. Má práce zahrnovala zejména ošetřování skotu - krmení telat, jalovic, dojení krav, přípravu krmení pro krávy, přípravu pastvin – stavbu a opravu ohrad.
Martin byl na farmě ve vesnici Brionnet, také s živočišnou výrobou. Chovají 75 ks masného plemene Salers a obhospodařují 140 ha převážně pastvin. Náplň jeho práce bylo převážně krmení skotu a každodenní práce s ním, např. ošetřování či pomoc při zákrocích. Inseminaci nebo podávání léčiv se také nevyhnul. Dále pracoval s technikou zahrnující údržbu či servis pracovních strojů.
O víkendech jsme vyjížděli na spousty výletů spolu s farmářovou rodinou. Pobyt pro nás znamenal mnoho nových zkušeností jak v komunikačních schopnostech, tak v zemědělské praxi.
Martin a Dominik, 3.A
Přidáno 3. 6. 2019, autor: Martin Viktora