Školní statek produkuje vlastní jogurty
Rekonstruovaná minimlékárna Školního statku Humpolec má za sebou prvních několik týdnů provozu. Půllitrová balení jogurtů vyrobených z vlastních surovin v režimu praktické výuky žáků oboru farmář, který se vyučuje na České zemědělské akademii Humpolec, už prošla úspěšně laickou degustací. Podle informací náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martina Kukly pořídil statek novou odbornou učebnu minimlékárny vybavenou potřebnou technologií za 1,5 miliónu korun za přispění EU dotací. Ke zvýšení kvality výuky došlo v posledním roce na školním statku i díky otevření tzv. minichovu.
„Jako jediný školní statek v ČR provozuje ten humpolecký vlastní zpracovatelský provoz jatek a mastné výroby, provoz je postupně modernizován, výrobky lze zakoupit v běžné prodejní síti především na Pelhřimovsku a Humpolecku nebo v podnikové prodejně na humpoleckém náměstí. O provoz výrobny se stará dvacítka zaměstnanců. V rostlinné a živočišné výrobě školního statku pracuje v současné době zhruba čtyřicítka lidí, statek hospodaří na 600 ha zemědělské orné půdy včetně 180 ha luk,“ popisuje Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, pod které školní statek spadá.
„Školní statek Humpolec čeká v následujících letech modernizace strategického provozu - sušky obilí, která se bude odvíjet od plánované plynofikace areálu školního statku. V roce 2020 budou práce oprav projektovány, v dalších letech by mohla modernizace proběhnout. Je tedy jisté, že modernizace sušky bude součástí budoucích akcí zařazených do krajského rozpočtu," doplnil Martin Kukla.
Zdroj: Kraj Vysočina
Přidáno 2. 2. 2020, autor: Martin Viktora