Workshop o významu genetických zdrojů

Workshop o významu genetických zdrojů

V areálu Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu se naši žáci zúčastnili odborného workshopu na téma "Význam genetických zdrojů v podmínkách měnícího se klimatu". Akce byla součástí projektu Zemědělství v rovnováze, který se zaměřuje na udržitelné zemědělské postupy a zachování biodiverzity.

Po úvodním zahájení a představení projektu následovala návštěva pracoviště genové banky, kde se žáci mohli seznámit se způsoby uchovávání genetických zdrojů rostlin a dozvědět se více o jejich významu pro zemědělství budoucnosti.

Další částí programu byly laboratoře pro hodnocení genetických zdrojů obilnin, kde nám pracovníci představili metody analýzy a šlechtění plodin s ohledem na odolnost vůči klimatickým výkyvům. Velký zájem vzbudily také ukázky uplatnění genetických zdrojů minoritních plodin v potravinářské výrobě, které představila firma ProBio v podobě svých polotovarů.

Na závěr si žáci prohlédli kolekce genetických zdrojů běžných obilovin i méně známých, minoritních plodin, a také vybrané polní experimenty, kde se v praxi testují odolnosti různých odrůd vůči měnícím se podmínkám prostředí.

Akce přispěla k rozšíření znalostí žáků nejen o genetické zdroje rostlin, ale také o jejich významu pro udržitelné zemědělství a potravinovou bezpečnost v době klimatických změn.

tisk Tisknout   ↑ Nahoru